Cozonac cu cacao și rahat
Am început să fac cozonac de curând și familia mea e foarte încântată de rezultat. Lor nu le place aluatul acela sec de cozonac, iar faptul că eu folosesc o rețetă de aluat care merge bine și la plăcinte le place foarte mult. Acest tip de aluat este mai moale, nu este sec și este foarte bun la gust. Nu de foarte mult timp v-am spus cum fac cozonacul cu nucă. Ei, bine, tot ce e diferit la acest cozonac cu cacao și rahat este crema.
Cozonac cu cacao și rahat
Pentru a face doi cozonaci avem nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru aluat:
- 500 ml lapte călduț
- 120 grame zahăr
- un cub de drojdie proaspătă (iese și cu un plic de drojdie uscată)
- 1 kg făină
- o linguriță rasă de sare
- 3 ouă
- 160 gr unt topit
Pentru umplutura de cacao și rahat:
- 5 linguri cacao neagră
- 10 linguri de lapte
- 3-4 linguri zahăr
- esență de rom
- 3-4 bucăți de rahat tăiate cubulețe
Pentru uns cozonacii am folosit un ou bătut cu un plic de zahăr vanilat.
Cum pregătim aluatul:
Punem drojdia și o lingură de zahăr în 100 ml de lapte. Amestecăm și lăsăm bolul deoparte. Apoi, într-un alt bol, amestecăm făina cu sare și restul de zahăr. Facem o gaură în mijloc și turnăm restul de lapte, ouăle la temperatura camerei și amestecul cu drojdie. Frământăm până totul se omogenizează. Acum încorporăm untul topit, treptat. Continuăm frământatul până avem un aluat neted, nelipicios. Apoi îl lăsăm la dospit până își dublează volumul.
Cum pregătim crema de cacao
Punem cele cinci linguri de cacao într-o cratiță pe foc și turnăm treptat laptele, amestecând continuu cu un tel, până capătă consistența unei creme. Turnăm și zahărul și esența și continuăm să amestecăm până zahărul se topește. Dacă vi se pare prea tare, mai adăugați 1-2 linguri de lapte.
Cum se face acest cozonac cu cacao și rahat
După ce aluatul și-a dublat volumul, îl împărțim în patru bucăți aproximativ egale și îl lăsăm iar să se odihnească vreo 15 minute. Apoi, întindem câte o foaie din fiecare parte și punem câte un sfert din crema de cacao și presărăm rahat tăiat cubulețe. Întindem bine și rulăm fiecare parte. Vom avea patru rulade pe care le împletim două câte două, pentru a forma doi cozonaci. Îi transferăm în tăvi și îi lăsăm din nou la crescut vreo 20 – 25 de minute.
După ce cozonacii au crescut în tăvi, îi ungem cu ou bătut cu un zahăr vanilat și îi băgăm în cuptorul încins la 180 de grade, pentru 45 de minute sau până trece testul scobitorii. Eu jumătate din timp i-am lăsat să se rumenească și cealaltă jumătate de timp i-am acoperit cu o hârtie de copt.
Spor la treabă vă doresc!
O să încerc rețetă!!!
Mmmm, arată tare bine! Sigur e delicios!
Delicios arata cozonacul tau!