Croitoresele de la Auschwitz de Lucy Adlington

Cred că ați observat că am început să citesc tot mai des cărți apărute la Bookzone. Adevărul e că au niște traduceri foarte interesante, care mă atrag și care cer loc de cinste în biblioteca mea. Una dintre ele este Viața invizibilă a lui Addie LaRue, pe care am citit-o la începutul anului și care mi-a plăcut extrem de mult. De aceea o recomand mereu, atunci când am ocazia. De curând am mai citit de la această editură Fiicele Mafiei de Naomi Krupitsky și Croitoresele de la Auschwitz de Lucy Adlington.

Despre Fiicele Mafiei v-am vorbit aici, iar despre cea din urmă vorbim în articolul de astăzi. Dacă de-a lungul timpului am citit destul de multe cărți de ficțiune despre Holocaust și despre cel de al Doilea Război Mondial, cronicile nu au fost prima mea alegere. De ce? Din cauza faptului că sunt mult mai dure, deloc îndulcite ca să fie suportabile. Totuși, ca să cunoaștem adevărata față a războiului, cronicile sunt adevăratele surse de informare.

Croitoresele de la Auschwitz de Lucy Adlington

Croitoresele de la Auschwitz de Lucy Adlington – „Adevărata poveste a femeilor care și-au croit supraviețuirea.”

Croitoresele de la Auschwitz este extrem de emoționantă și marcantă. Cartea curprinde poveștile croitoreselor obligate să croiască haine pentru naziști și soțiile lor. Croitoresele erau evreice și erau extrem de pricepute în ceea ce făceau. Acest lucru le-a salvat oarecum și le-a dat un scop în acea lume îngrozitoare în care s-au trezit fără nicio vină.

Poate vă gândiți că a lucra pentru dușman nu e în mod normal o alegere corectă, dreaptă. Dar trebuie să vă amintiți că acele femei nu aveau de ales. Priceperea lor le-a ținut în viață, le-a ținut departe de camerele în care alți oameni erau uciși. Ce mi s-a părut remarcabil a fost faptul că aceste femei, în situația în care erau, au vrut să ajute. Nu s-au gândit doar la cum să supraviețuiască, ci și-au găsit curajul să se implice în planurile de rezistență din interior, să încerce să își ajute semenii, să scape lumea de cruzimea de care era cuprinsă. Au făcut echilibristică pe un fir de ață, deoarece orice greșală cât de mică le putea aduce moartea.

Vă previn că vă veți atașa de personajele din această cronică. Cu atât mai mult cu cât nu sunt personaje fictive. Cartea este de o sinceritate brută și nu doar o dată vă veți trezi cu lacrimi în ochi. Cruzimea este la tot pasul. Doar detaliile despre moda de atunci vă va mai face mintea să se desprindă pentru câteva secunte de coșmarul în care oamenii acelor timpuri au trăit.

Croitoresele de la Auschwitz de Lucy Adlington se poate comanda de aici.

You may also like...

9 Responses

  1. Dana spune:

    Cu siguranță o poveste impresionantă și cu impact. Trec cartea pe listă.

  2. Eva Anca spune:

    Eu am citit câteva cărți-document despre război și mi s-au părut marcante de-a dreptul. Mulțumesc pentru recomandare! O trec pe listă.

  3. Simona spune:

    Cred ca e o lectura care ne face sa apreciem mai mult viata…o sa incerc sa o citesc si eu!

  4. O am și eu pe noptieră, abia aștept să o citesc.

  5. Marin Mirela spune:

    Încă nu am citit cartea, dar m-ai convins să merită să o iau și să o citesc.
    Mulțumesc pentru recomandare!

  6. Daniela Otet spune:

    Vreau să citesc cartea! Am pus ochii pe ea de cum am văzut că a apărut. ❤️

  7. Rokolla spune:

    Cat de faina este cartea. Am s-o caut si eu s-o citesc

  1. 09/03/2022

    […] Croitoresele de la Auschwitz. Recenzia mea o găsiți aici. […]

  2. 22/03/2022

    […] Luda a fost un copil iubit, senin și fericit înainte de decembrie 1943. Deși ai săi nu erau evrei, au ajuns în lagărul de la Birkenau. Ba chiar mai mult, a avut ghinionul să fie unul dintre […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial