Pui cu smântână și ciuperci (hribi)
Deși stau într-o zonă în care avem acces la hribi și alte ciuperci de pădure, sunt ani în care nu prea se fac și nu prea îi găsim. Așadar, sunt ani în care mâncăm rar – precum anul trecut – dar și ani- ca acesta – când s-au făcut mulți și avem câțiva puși chiar și la congelator, pentru iarnă. Nouă ne plac foarte mult și îi prepar în fel și chip. Săptămâna trecută, am făcut una din rețetele mele preferate: pui cu smântână și ciuperci (hribi), la care am adăugat și câțiva cartofi fierți.
Am observat că mai toată lumea pune cartofii alături, ca și garnitură, mie îmi place să îi adaug în sos uneori. Mama mea așa făcea în copilărie și mereu mi-a plăcut rezultatul. Pe lângă nostalgia copilăriei, îmi place să adaug cartofi fierți în sos deoarece, cartofii își păstrează gustul. Așadar, dacă trebuie să reîncălzesc mâncarea, are același gust. În schimb, dacă piureul sau cartofii natur rămân pe a doua zi, parcă nu mai au același gust.
Pentru a pregăti această rețetă de pui cu smântână și ciuperci (hribi), am folosit următoarele ingrediente:
- un piept de pui fiert. Eu am fiert un pui întreg, apoi am făcut o supă, iar pieptul l-am păstrat pentru această rețetă.
- aproximativ 500 grame hribi
- 400 grame de smântână
- două linguri de făină
- o cană cu apă
- o ceapă
- 4-5 căței de usturoi
- 4-5 cartofi
- mărar. Se poate pune și pătrunjel, dacă vă place mai mult.
- sare și piper
- 2-3 linguri de ulei
Mod de preparare:
Am fiert cartofii și i-am tăiat cuburi. Apoi am călit ceapa și usturoiul în ulei. După ce ceapa s-a înmuiat, am adăugat hribii tăiați cubulețe și i-am lăsat să se călească. Apoi am adăugat și pieptul de pui tăiat cuburi și am lăsat totul la foc mic. Între timp, am amestecat făina cu smântână, apă și sare. Am amestecat bine cu un tel și am turnat amestecul în tigaie. Am folosit telul în continuare, amestecând pentru încă vreo 15 minute. În acest timp sosul s-a îngroșat. Am adăugat și cartofii și am mai lăsat totul să fiarbă câteva minute, amestecând cu o spatulă de silicon, pentru a nu strivi cartofii. Am adăugat sare și piper după gust, dar și mărar verde.
Asta-i tot. Simplu și gustos!
O adevărată bunătate!!!