Burgeri de casă cu ceapă caramelizată
După ce Cătălina m-a tot tentat cu rețeta ei de burgeri de casă, a trebuit neapărat să o încerc și eu. Nu mai făcusem burgeri acasă niciodată, dar ea garanta că nu este greu deloc. Ei, bine, a avut dreptate. De atunci am făcut rețeta de două ori, inclusiv și chiflele. Într-adevăr, mi-a luat ceva timp pentru a pregăti și chifle făcute în casă, dar satisfacția a fost pe măsură. Familia mea a fost încântată, la fel și prietenii noștri, pe care i-am servit cu burgeri de casă cu ceapă caramelizată, la ultima lor vizită. Deoarece îmi place mult burgerul cu ceapă caramelizată, am modificat puțin rețeta ei, pe care o puteți vedea dând click aici.
Chifle făcute în casă
Chiflele le-am făcut așa cum le-a făcut și Cătălina. Mai exact, am avut nevoie de:
- 200 ml apă
- 200 ml lapte
- un plic drojdie uscată
- 4 linguri de ulei
- 150 gr unt
- o linguriță de sare
- o linguriță de zahăr
- un ou
- 600-700 grame de făină
- ou pentru uns
- puțin mac
Am încălzit apa și am amestecat cu drojdia uscată, sarea și zahărul. Am adăugat uleiul și treptat făina, până aluatul s-a legat. După aceea, am turnat laptele cu untul topit și cu oul bătut și am amestecat totul. Apoi, am adăugat făină treptat, până când a rămas un aluat moale și lipicios. L-am lăsat la crescut, la cald, cam 30 de minute.
După ce aluatul a crescut, am format chiflele în mână, le-am pus în tava acoperită cu hârtie de copt și le-am mai lăsat să crească vreo 10-15 minute. Apoi le-am uns cu ou bătut și am pus peste ele mac. Le-am băgat în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, cu ventilație. S-au copt în aproximativ 20 de minute. Prima dată când le-am făcut, am uitat să le dau cu ou. Au ieșit la fel de bune, dar parcă nu arătau atât de frumos ca atunci când le-am dat cu ou și am presărat mac. Mi-au ieșit cam 8 chifle mărișoare.
Burgeri de casă
Pentru a pregăti 8 burgeri de casă, am avut nevoie de:
- o caserolă de carne tocată, de aproximativ 600 grame. Eu, de obicei, iau amestec de vită și porc.
- 5 cepe normale
- un ou
- 6-7 căței de usturoi
- cașcaval. Eu am cumpărat cașcaval felii și am folosit 16. Câte două pentru fiecare burger
- 2 roșii sau 2 castraveți murați
- 200 grame sos de roșii (pentru sos)
- condimente
- o lingură rasă de zahăr
- ulei
Cum pregătim burgerii de casă cu ceapă caramelizată
Am amestecat carnea tocată cu oul, o ceapă tocată mărunt, condiment pentru carne și 4 căței de usturoi dați pe răzătoarea mică. Am amestecat totul bine, am împărțit carnea în 8 părți și apoi am format 8 chiftele. Le-am pus la prăjit, într-o tigaie antiaderentă. Atunci când le-am întors pe cealaltă parte, peste partea deja prăjită, am pus o felie de cașcaval și am lăsat-o să se topească, în timp ce carnea se prăjea.
Între timp, am făcut și ceapa caramelizată. Am tocat ceapa feliuțe și am pus-o într-o tigaie încinsă, cu o lingură de ulei și una rasă de zahăr. Am lăsat-o până s-a înmuiat și a primis culoarea dorită. Prima dată când am făcut rețeta, nu am adăugat zahărul, de frică să nu iasă prea dulce. Soțul meu nu e fan al mâncărurilor dulci. A doua oară am riscat și a ieșit mult mai gustoasă.
În timp ce ceapa și carnea erau pe aragaz, am tăiat chiflele în jumătate și am prăjit jumătățile într-o tigaie grill.
După ce totul a fost gata, am pus carnea în chiflă. Peste ea am adăugat o lingură bună de ceapă caramelizată, o felie de cașcaval și câteva feliuțe de castraveți murați sau roșii. Prima dată când i-am pregătit am pus roșii, iar a doua oară am încercat cu castraveți murați. Mi-au plăcut mai mult burgerii cu castraveți murați.
Garnitură pentru burgeri de casă cu ceapă caramelizată: cartofi la cuptor și sos pentru burgeri
Ca și garnitură, am pregătit cartofi la cuptor și un sos pentru burgeri. Burgerii se pot servi și simpli, dar dacă puneți lângă ei cartofi și sos, masa se transformă într-un festin.
Am curățat și tăiat în 8 bucăți, 5 cartofi mărișori. I-am amestecat cu condimente și 3-4 linguri de ulei, iar apoi i-am pus la cuptor.
Pentru al meu sos pentru burgeri am folosit cei 3 căței de usturoi rămași, busuioc și sos de roșii. Sosul de roșii îl aveam de la mama, l-a făcut ea în casă. Dar se poate folosi la fel de bine și sos cumpărat. Am amestecat 200 de grame de sos de roșii cu busuioc și cei 3 căței de usturoi, dați pe răzătoarea mică. Am adăugat un praf de sare și a fost gata pentru servit.
După cum v-am spus și mai sus, am pregătit acești burgeri de casă cu ceapă caramelizată, cu granitură de cartofi și sos pentru burgeri, chiar și atunci când am avut musafiri. Nu ezitați să îi pregătiți, indiferent de ocazie. Sunt sigură că vor fi apreciați.
Grozav arata! Eu nu am avut inca rabdarea necesara sa incerc sa fac burgeri de casa, dar ma cam tentezi.
O rețetă delicioasa, trebuie sa o încerc!!!
Deja îmi plouă în gură, norocul soției mele este că am deja ficatul încărcat după atâtea zile de mese festive, altfel stătea prin bucătărie să facă burgeri …
Sper sa te răsfețe în viitor. Ies tare buni.
Savuros! ma indoiesc ca o sa ma apuc de facut chifle, dar combinatia e sigur una de succes. 🙂
Chiar e. Nu e neapărat sa faci chiflele, le poți cumpăra.
Ma bucur ca va plac asa de tare! Arata delicios.
Arată delicios! Nu am facut niciodata burgeri de casa!
Esti o gospodina desăvârșită, minunata reteta..❤️????
Wow ce bine arata
Arată grozav! Si mi-ai facut o pofta de zile mari,Cu siguranță mâine fac si eu
Mulțumim pentru rețetă, un deliciu, sigur voi încerca și eu
Arata foarte bine!
Arată delicios! Voi incerca si eu cand am liber .
Par gustosi, trebuie sa ii incerc si eu 🙂