Rulouri cu scorțișoară / Rulouri cu cacao
Acum vreo două săptămâni am făcut pentru familia mea rulouri cu scorțișoară și rulouri cu cacao. Aceste rulouri sunt clasicii melci pe care îi vedeam dintotdeauna prin cofetării și sunt o bunătate. Se prepară ușor, fără prea mult efort, nu avem nevoie de multe ingrediente și nici nu durează foarte mult până sunt gata.
Din punctul meu de vedere, această rețetă de rulouri este perfectă pentru duminicile în care vrem un mic răsfăț dulce, mai ales că putem să-i umplem cu orice cremă ne place. De-a lungul timpului, eu am mai făcut cu cocos și cu mac, ba și cu ciocolată tartinabilă. Toate variantele ne-au plăcut mult, dar acum am vrut ceva diferit și mă bucur mult că am ales scorțișoara, pe lângă cacao.

Prima dată am copt melcii cu cacao, iar când am băgat în cuptor tava cu cei cu scorțișoară, toată casa s-a umplut de mirosul acela plăcut. Zici că eram înainte de Crăciun. Mi-a plăcut mult acest lucru, instant mi-a oferit o stare de bine, și am de gând să repet experiența, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă.
De ce avem nevoie pentru a pregăti aceste rulouri cu scorțișoară/ rulouri cu cacao
Pentru a pregăti aluatul pentru rulouri, am avut nevoie de:
- 500 ml lapte călduț
- 120 grame zahăr
- un plic de drojdie uscată
- 1 kg făină
- o linguriță mică de sare
- două ouă întregi
- 160 gr unt topit
Pentru umplutura de cacao am avut nevoie de:
- 80 grame unt topit
- 2 linguri de zahăr (sau mai mult, după gust)
- 2 linguri bune de cacao
Pentru umplutura de scorțișoară am avut nevoie de:
- 80 grame unt
- 2 linguri de zahăr (sau mai mult, după gust)
- 2 linguri bune de scorțișoară
La final am mai avut nevoie de:
- jumătate de cană de lapte
- 2 plicuri de zahăr vanilat
Cum pregătim rulourile cu scorțișoară sau cacao
Pentru a pregăti aluatul am pus drojdia și o lingură de zahăr în 100 ml de lapte. Am amestecat și am lăsat bolul deoparte. Separat, am amestecat făina cu sare și restul de zahăr. Am făcut o gaură în mijloc și am adăugat restul de lapte, ouăle și amestecul cu drojdie. Am frământat până totul s-a omogenizat, iar mai apoi am încorporat și untul topit, treptat. Am mai frământat până a devenit un aluat neted, nelipicios. Apoi l-am acoperit și l-am lăsat la dospit până și-a dublat volumul. A durat cam 45 de minute.
Pentru a pregăti umpluturile, am topit câte 80 de grame de unt cu câte 2 linguri de zahăr, în două tigăi diferite. Într-una am adăugat scorțișoara, iar în cealaltă cacao. Am amestecat și am lăsat să se răcească.

După ce aluatul și-a dublat volumul l-am împărțit în două bucăți aproximativ egale și am întins două foi, ca la gogoși. Pe una am turnat amestecul cu scorțișoară, iar pe cealaltă amestecul cu cacao. Cu ajutorul unei pensule am întins uniform umpluturile pe foi.
Apoi, cu grijă, am rulat fiecare foaie, ca la cozonaci. Cu un cuțit foarte bine ascuțit, am tăiat din rulada rezultată, bucăți de aprozimativ 2 degete grosime. Le-am pus într-o tavă, pe hârtie de copt și le-am mai lăsat puțin să crească.
Tava am pus-o la cuptor, la foc mediu (170 -180 grade, funcție ventilator). Când rulourile s-au rumenit, am scos tava și le-am uns cu amestecul de lapte și zahăr vanilat, cu ajutorul unei pensule. Am băgat tava înapoi în cuptor, și le-am mai lăsat 2-3 minute.
Asta e tot! Simplu și gustos.
Eu cu cacao obisnuiam sa fac. Mi-ai amintit ca nu am facut de tare mult timp si mi-ai facut pofta!
Cât de bine arată! De bun, nu mai zic.
Arata tare bine! Nu am incercat niciodata sa fac rulouri.