Varză călită – rețetă simplă și delicioasă
Odată cu vremea rece, aleg să gătesc comfort food, dacă ar fi să mă exprim ca doamnele din emisiunile culinare pe care le urmăresc ocazional. Fac mai des ciorbe dese, tocănițe aburinde și mâncăruri care fierb domol, pe ochiul mic al aragazului. O astfel de mâncărică este și varza călită cu cârnăciori afumați și mămăliguță. Mai punem și un ardel iute lângă și răsfățul este gata.
Îmi place mult varza călită și o gătesc chiar și în sezonul cald, dar parcă niciodată nu merge așa bine ca atunci când afară este frig și avem nevoie să ne încălzim. Este perfectă în perioada postului, când evităm carnea, dar dacă adăugăm și un cârnăcior afumat sau un ciolan, deja vorbim de un festin 🙂 .

Varză călită – rețetă ieftină, simplă și delicioasă
Pentru a pregăti varză călită avem nevoie de următoarele ingrediente:
- o varză de mărime medie
- două linguri de ulei
- un morcov medi
- un păstârnac mic
- o ceapă tocată mărunt
- o ceșcuță de suc de roșii
- sare și piper
- cimbru ( dacă nu aveți sau nu vă place, se poate sări peste, dar dă gust foarte bun)
- o cană de apă
- verdeață: pătrunjel sau mărar
- dacă doriți, doi cârnați afumați

Mod de preparare:
Se toacă varza cât de mărunt puteți. Se pune într-un vas și se freacă cu sare. Într-o cratiță se încinge uleiul și se pun la călit ceapa, morcovul și păstârnacul, toate tocate cubulețe. Apoi, se pune varza și apa și se acoperă cu un capac. Tot acum se pun și cârnăciorii afumați.
Varza va scădea și se va găți, umpând bucătăria de o aromă delicioasă. Când este aproape gata, se pune sucul de roșii să se mai lasă puțin la fiert. Apoi condimentăm, punem verdeața și cimbru, dacă vă place. Oprim focul și lăsăm puțin să se așeze aromele.
Varza călită se poate servi cu mămăliguță și ardei iute, dar și simplă, după bunul plac.
Îmi place tare mult varza călită.